Powered by Blogger.

Apakah Sebenarnya Vitamin dan Keperluannya

Vitamin biasanya disebut sebagai mikronutrin amat diperlukan oleh badan manusia dalam sesuatu jumlah sukatan yang tertentu bagi tujuan pertumbuhan normal badan kita selain untuk tujuan kawalan kesihatan dan pencegahan penyakit. Ini kerana badan manusia secara amnya tidak dapat menghasilkan mikronutrien ini dengan jumlah yang banyak. Jadi vitamin ini perlu di ambil dalam bentuk makanan tambahan (supplements) ataupun daripada sumber makanan harian. 

Kesan Kekurangan Vitamin

Kekurangan vitamin tertentu dalam tubuh akan mengakibatkan beberapa gejala penyakit. Ini kerana terdapat beberapa keadaan di mana vitamin dan mineral tambahan diperlukan antaranya ialah kegagalan buah pinggang yang mana memerlukan makanan rendah protin, lemah daya penyerapan, kekeringan atau dehidrasi yang mana memerlukan potassium/sodium dan beberapa jenis garam galian yang lain. Jika anda mengalami tanda-tanda selsema di mana vitamin C dapat membantu proses penyembuhan selesama dengan lebih cepat. Selain daripada itu keadaan dibawah juga memerlukan anda mengambil vitamin tambahan contohnya;

  • Kekurangan vitamin dan mineral.
  • Wanita mengandung dan menyusukan bayi.
  • Penyakit yang disebabkan oleh kekurangan zat makanan.

Kajian nutrisi produk Shaklee

Shaklee telah menjalankan pelbagai kajian saintifik yang melalui proses yang mendalam dan melalui penilaian penyelidikan oleh pihak ketiga selain dan juga kajian klinikal bebas yang dijalankan oleh kumpulan penyelidik Shaklee. Produk-produk kesihatan Shaklee juga dirujuk kepada Lembaga Penasihat Saintifik, satu kumpulan kebangsaan yang merupakan ahli sains yang diiktiraf oleh peneraju dalam Institusi akademi dan perubatan. Pilihan vitamin Shaklee adalah semestinya dari sumber semulajadi. 

Jadi, perlunya anda sebagai pengguna memilih vitamin atau makanan tambahan yang terbaik bagi memenuhi keperluan anda mengikut klasifikasi. Anda tentukan sintetik ataupun yang semulajadi. 

Nak tahu lagi info-info menarik mengenai Shaklee? Hubungi saya di 012-9054745 (Haulia)No comments