Powered by Blogger.

Khasiat Bawang Putih

Anda kerap selesema? Makan bawang putih ! Hah..sanggup tak nak kunyah satu-satu bawang putih mentah ni? semasa lawatan saya ke Xi'an, China sebelum puasa yang lepas, masyarakat di situ mengamalkan makan bawang putih secara mentah..ULAM kata orang di malaysia.Selalunya bawang putih terkenal lebih kepada salah satu bahan masakan yang penting. Tambah bawang putih masa menumis memang best kan bau dia..lebih-lebih lagi khasiat yang terkandung dalam bawang putih itu sendiri. Antara khasiat bawang putih ialah:


  1. Menggalakkan peredaran darah dan metabolisme.
  2. Membantu menurunkan kandungan lemak darah dan kolesterol darah, mencegah penyakit kardiovaskular.
  3. Membantu dalam fungsi penghadaman dan membuka selera, melegakan perut kembung dan ulser peptik.
  4. Membasmi kuman dan keradangan serta mencegah jangkitan penyakit.
  5. Membantu menyelaras gula darah dalam badan.
Jadi, ada pilihan yang lebih baik untuk mereka yang mahukan kesihatan yang baik tanpa mengunyah bawang putih mentah kerana secara tradisi nya bawang putih dipercayai mampu melegakan batuk, melegakan selesema dan membantu melancarkan peredaran darah yang baik. 
Kalau ikut pesanan orang tua-tua, makan bawang putih ni in shaa Allah boleh mengurangkan jeragat (pigmentasi) pada bahagian muka begitu juga dengan jerawat. Yakin dengan usaha dengan izinNya pasti boleh. Nak tau lagi ? Hubungi saya 012-9054745 
No comments