April 30, 2017

Bersahur menu pantas dan mudah

Mula-mula tiba bulan Ramadhan selalunya memang bersemangat waja bangun sahur termasuk la saya dan keluarga. Bila dah tiba pertengahan puasa tu kadang-kadang bangun pun dah agak lewat, memang kelam kabut la kalau tiba-tiba nak masak pula kan. 

Jadi nya masa tuh dah mula fikir dah mana satu menu yang paling mudah nak disediakan. Kalau ikutkan selera saya dan keluarga, memang kami biasa sahur dengan nasi dan lauk. Tapi kadangkala ada juga tukar selera bersahur cara express nih. 

Menu Sahur Express :

  • Roti bakar dan Jem : Rasa nya nih memang cepat juga la nak disediakan. Kalau suami biasa dia mesti ada serat , kira wajib masa makan. Tak kisah la tambah sayur ke, salad, atau buah-buahan. Jadi roti bakar nya kena ada atleast buah contoh pisang ke, epal ke.
  • Nasi goreng : Ni tak berapa nak express sangat kan, tapi ada cara nak bagi cepat dan pantas. Bahan-bahan nak goreng sediakan awal-awal. Nasi + Bahan tumis + rencah sayuran. Kalau betul caranya confirm siap cepat.
  • Murtabak Bazar : Hah, yang nih kira express habis dah nih. Beli petang nak berbuka yang panas-panas baru masak tu tau, sampai rumah dah sejuk masuk terus peti sejuk. Esok nak sahur panaskan di microwave. Tak ke pantas tuh kan. Teringat pula masa pergi Xi'an ,China dulu makan murtabak sedap betul. (baca sini trip saya ke Xi'an, China)


Ada lagi tak menu paling pantas dan cepat ? Hah ada !

Sahur The Shaklee Way:

Hah, jangan tak tahu, Shaklee pun ada set menu paling cepat untuk Ramadan yang bakal berkunjung tiba nih. 


Set 3 Mighty Gems Shaklee termasuk Lecithin untuk membekalkan tenaga untuk tubuh kita sepanjang hari:

Kebaikan ESP adalah untuk membantu ;

  • kekal bertenaga sepanjang hari kerana ESP merupakan sumber protein yang baik juga akan membantu mengurangkan kolestrol jahat disamping dapat mncantikkan kulit dan menganjalkan payudara.
  • Pengambilan makanan berprotein tinggi di waktu sahur boleh membantu kekalkan rasa kenyang lebih lama berbanding karbohidrat.
  • Juga sangat bagus untuk penderita gastrik, kurangkan pedih ulu hati 

Kebaikan Performance Drink adalah untuk membantu ;

  • Berperisa oren yang dapat membantu mengelakkan dehidrasi, dan dalam masa yang sama mengawal paras cecair di dalam badan sepanjang berpuasa.
  • Ianya merupakan minuman isotonik yang bagus kerana tidak mempunyai karbonat dan kandungan gula yang sangat minimum. 
  • Ia membantu mengawal paras bendalir didalam badan supaya sentiasa seimbang dan tidak terhidrat sepanjang tempoh berpuasa.

Kebaikan Meal Shakes adalah untuk membantu ;

  • Mengandungi kandungan vitamin dan mineral penting yang sangat diperlukan oleh tubuh badan setiap hari. 
  • Sangat bagus dan sesuai untuk anda yang ada masalah sembelit, lagi-lagi ketika musim berpuasa kita mungkin tidak mengambil serat yang mencukupi untuk atasi masalah sembelit.

Dan Lecithin pula semestinya membantu memecahkan lemak dan bantu anda untuk kekal pada berat ideal.


Best kan ? Bila dah ada menu paling express dari Shaklee ni anda dah tak perlu risau jika tak dapat nutrien yang mencukupi ketika berpuasa. 

Hubungi saya jika anda nak tahu lebih lanjut SET BERPUASA Shaklee 

Hubungi saya Haulia Pengedar Shaklee Malaysia

COD area Bandar Putra, Senai, UTM Skudai dan kawasan sekitarnya.
Perkhidmatan pos ke seluruh Malaysia termasuk Sabah & Sarawak
(PosLaju/Nationwide/Citylink/GDEX)
Follow FB : haulia.razali


CLICK SINI : +60129054745 

8 comments:

  1. First time datang cni..hi Oli :) jemput singgah umah saya jom :)
    http://mamaolin.blogspot.my

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi mama olin, nanti sy g jalan2 sana hehe

      Delete
  2. Cara sahur shaklee lebih mudah pantas dan ringkas dan cukup nutrisi yang diperlukan semasa berpuasa 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul, lengkap kan. Mudah & pantas pulak tuh.

      Delete
  3. Ini memang menu yang paling pantas kalau dah dekat abis sahur

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul2, bila dah lambat tu kene carik mana yang paling cepat kan.

      Delete
  4. Hahaha masa student hari2 murtabak bazaar, kalau terlupa beli, sahur oat je. heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..sama gak laa, paling sempoi kan :)

      Delete

Categories

alpha lipid SDII murah Amanah Allah aneamia Antioksida antioksidan arteri tersumbat banner percuma bell palsy bell's palsy Berat Berlebihan Bercuti ke Bukittinggi bercuti ke jakarta chewable vitamin c chicken pox Collagen CoQ Heath Plus demam demam campak detox DTX Complex ESP ESP Shaklee Euphoria Shaklee NDT 2017 Garlic gastrik GLA Complex Herb-lax herbal blend ikhtiar doa sembuhkan patah tulang ikhtiar pulihkan gastrik immune system iron Join ahli shaklee join shaklee Joint Health Tablet journey to the East kahwin Kebaikan ostematrix shaklee kehamilan KENCING TIDAK LAWAS kencing tikus Keracunan Makanan Kesihatan Hati kesihatan ibu hamil Kesihatan jantung kesihatan tulang. kebaikan kalsium khasiat bawang putih Kota Kinabalu kulat air Kulit cantik kurang bertenaga kurang darah Kurangkan Bengkak Susu kurus Landmark Study lawas Lecithin Leptospirosis Melawat Yogyakarta Indonesia mengandung Mighty 3 Gems minyak ikan Monolog Motivasi murah Naikkan traffic blog Obesiti Omega Guard Padang Indonesia patah dan retak tulang tulang Peluang Biz Online pengajian Pengedar Shaklee kulai Pengedar Shaklee Kulai dan skudai Penuaan Sihat Performance Drink Performance Drink (PD) petua naikkan like Promosi Shaklee Mei 2017 rehydrates Resdung ruam panas SAKIT KEPALA sakit lutut sakit sendi SAKIT SENDI DAN LUTUT sambal udang sedap sembelit senggugut SEO SET BERPUASA Set Detox set hamil Set Kulit cantik Set menyusu SET PENYUSUAN shaklee slim dengan shaklee Slip Disc SR Vitamin C Supplement Set untuk student Testimoni ostematrix shaklee The radiant 4 Tiroid Training dan seminar vita-lea vitamin E Vitamin shaklee Vivix Xi'an China zat besi