Powered by Blogger.

Tips untuk ibu menyusu


Ramai ibu-ibu yang sudah bersedia seawal kehamilan lagi segalanya dari pakaian bayi, persiapan ke hospital, dan semestinya suplemen dan set berpantang yang nak digunakan ketika berpantang. 

Tidak lupa juga set suplemen atau makanan tambahan yang diperlukan untuk pastikan bekalan susu untuk anak tersayang cukup sepanjang masa. 

contoh stok susu ibu

Tips untuk ibu menyusu sentiasa sihat adalah;
  • Salah satu cara untuk pastikan tubuh ibu sentiasa sihat, bertenaga dan ceria adalah dengan pengambilan vitamin dan nutrisi yang cukup. Lebih-lebih lagi ketika tempoh penyusuan. Apabila badan ibu sihat dan tidak mudah letih, ibu akan lebih bersemangat untuk bekalkan susu ibu yang cukup kepada anak.
  • Pengaruh emosi yang stabil ketika tempoh penyusuan juga merupakan antara perkara yang sangat berkait. Ibu yang bertenaga dan sihat boleh mengurus waktu untuk penyusuan secara teratur.
  • Ibu yang terganggu dari segi emosi boleh merencatkan pengeluaran susu ibu. Gangguan emosi boleh disebabkan oleh beberapa faktor seperti; pertama kali menjadi ibu, kurangnya sokongan keluarga terdekat, masa yang terhad untuk pam susu kerana bekerja dan sebagainya serta keletihan yang melampau.

 Antara konsep penyusuan susu ibu yang popular dan terbukti berkesan adalah;

Konsep "Supply & Demand" yang bermaksud semakin banyak permintaan (Demand) contohnya, bayi menyusu dengan kerap atau susu kerap dikeluarkan, maka lebih banyak susu yang akan dihasilkan. 
Jadi, untuk pastikan susu sentiasa dihasilkan maka ibu-ibu digalakan untuk sentiasa kosongkan breast dengan cara pam setiap 3 jam jika bekerja mahupun di rumah untuk dijadikan stok kemudian hari. 

 Set Penyusuan Shaklee


Antara perkara penting selain ilmu penyusuan yang cukup , pengambilan suplemen  yang sesuai juga dapat membantu bekalkan nutrien dan zat secukupnya untuk pembesaran bayi. Mesti ibu-ibu nak anak yang dikandung 9bulan 10 hari membesar bagikan juara dan sihat kan?

Jadi , apakah yang patut anda lakukan? Dengan masalah sejagat dimana pencemaran berlaku setiap hari disekitar kita, makanan yang diubahsuai tanpa nutrisi yang sepatutnya, dan juga makanan yang diambil tidak cukup nak bekalkan semua jenis vitamin dan nutrisi yang sepatutnya di ambil oleh ibu menyusu. Disamping memberi tenaga kepada ibu, set bekalan nutrisi Shaklee dapat mengisi 'lompong' atau gap nutrisi yang diperlukan oleh ibu bagi menjamin susu yang dihasilkan berkhasiat untuk si manja seterusnya kesihatan ibu juga terjaga.WhatsApp : +6012-9054745 / +60111-0832620
E-Mail : haulia.razali@gmail.com
Follow FB Haulia untuk  pertanyaan serta update info terkini


CLICK UNTUK WHATSAPP SAYA

No comments