September 21, 2017

Atasi Masalah Berat Badan Berlebihan


Alami Masalah Berat Badan Berlebihan ?


Kita selalu mendengar masalah berat badan yang berlebihan termasuk saya sendiri yang juga mengalami kenaikan berat badan yang agak mendadak selepas melahirkan anak kedua. 

Kadang-kadang stress juga kan, dah jaga makan, kurangkan nasi tapi masih lagi tak turun berat. Malah, makin bertambah pula. 

Apakah sebenarnya yang boleh sebabkan kita alami masalah berat badan yang berlebihan ?
Antara sebab-sebab biasa yang menyebabkan berat badan berlebihan adalah 
  • Pengambilan kalori, gula dan lemak yang banyak serta tidak terkawal menyebabkan berat sukar turun.  [Bahaya Gula Putih]
  • Kurang melakukan aktiviti fizikal seperti bersukan dan bersenam.
  • Masalah Penghadaman - Masalah ini termasuklah pergerakan usus yang perlahan dan juga kurang 'membuang' juga boleh menjadi salah satu faktor berat badan tidak turun.
  • Alami stress, sering tertekan juga boleh menyebabkan berat naik mendadak. 
Petikan Akhbar Utusan Malaysia menyatakan ;  
Obesiti di Malaysia semakin meningkat apabila lebih 16.8 juta atau 60 peratus daripada 28 juta penduduk menghidap masalah itu yang berpunca daripada amalan gaya hidup dan pemakanan tidak seimbang selain tidak suka bersenam [sumber]


Ye, saya juga menyumbang kepada peningkatan statistik nih. Jadi, macam mana nak turunkan berat secara sihat dan berkesan?

Antara cara yang paling penting sekali sebelum mulakan diet berkesan adalah TEKAD ! Dah bertekad nak turunkan berat ? 


Kalau ikut kan pengalaman saya sendiri, TEKAD ni yang paling penting. Kita dah plan nak makan makanan sihat, bersenam dan sebagainya. Tapi bila tekad ni tiada dalam plan , memang 'bye-bye' la plan diet berkesan.

Okey kalau dah bertekad, jom kita ikut saranan atau cara-cara turunkan berat seperti di bawah :



  • Makan makanan yang yang kaya dan tinggi serat/fiber - Serat sangat berguna bantu bawa makanan melalui sistem pencernaan dan bermanfaat mencegah sembelit. Antara contoh makan tinggi serat seperti betik, oat, kekacang dan epal.
  • Makan makanan tinggi protein - Badan kita mengambil masa yang lama mencerna dan memproses protein. Oleh demikian badan akan membakar lebih banyak kalori ketika proses pencernaan protein. 
  • Protein juga membuat kita rasa kenyang untuk waktu yang cukup lama. 
  • Banyakkan bergerak dan berolahraga - Tiada masa untuk bersenam selalu jadi alasan yang mengelakkan kita untuk bersenam. 
  • Sebenarnya dekat rumah pun boleh bersenam contoh; berkebun, naik turun tangga , mop lantai semua bilik, basuh baju secara manual, bersihkan lantai bilik air dan paling simple main kejar2 dengan anak atau sit-up sambil tengok tv.

Wahh tengok banyak juga kan cara nak kurangkan berat sampai dapat berat ideal dengan keadaan tubuh badan kita. 

Oklah sambil tu kalau tengah cari protein yang sesuai untuk bantu program diet /kuruskan badan , Shaklee ada produk yang sesuai untuk korang.

SET KURUS SHAKLEE


Terdiri daripada protein ESP yang dapat bantu masalah selalu nak makan 😅.

LECITHIN - Bantu pecahkan lemak dan bantu halang pembentukan lemak baru dari makanan yang di ambil.

ALFALFA - bekalkan sumber serat/fiber yang bantu keluarkan/singkirkan lemak yang telah dipecahkan. 
Bantu masalah sembelit dan untuk detoks yang berkesan .

Pengalaman sebenar :

Dah dekat 2 bulan saya sendiri amalkan berat berjaya diturunkan hampir 4 KG !! Lebih berkesan jika disertakan dengan cara hidup yang lebih sihat seperti amalan senaman dan kurangkan makanan yang berlemak.

Nak order terus ke shaklee? Boleh click pada icon Esell dekat bawah nih. Pembelian online anda akan dihantar terus oleh Shaklee HQ.

Klik disini untuk order set kurus

Hubungi saya Haulia Pengedar Shaklee Malaysia

COD area Bandar Putra, Senai, UTM Skudai dan kawasan sekitarnya.
Perkhidmatan pos ke seluruh Malaysia termasuk Sabah & Sarawak
(PosLaju/Nationwide/Citylink/GDEX)
Follow FB : haulia.razali

CLICK SINI : +60129054745

No comments:

Post a Comment

Categories

alpha lipid SDII murah Amanah Allah aneamia Antioksida antioksidan arteri tersumbat banner percuma bell palsy bell's palsy Berat Berlebihan Bercuti ke Bukittinggi bercuti ke jakarta chewable vitamin c chicken pox Collagen CoQ Heath Plus Darah Tinggi demam demam campak detox DTX Complex ESP ESP Shaklee Euphoria Shaklee NDT 2017 Garlic gastrik GLA Complex Herb-lax herbal blend ikhtiar doa sembuhkan patah tulang ikhtiar pulihkan gastrik immune system iron Join ahli shaklee join shaklee Joint Health Tablet journey to the East kahwin Kebaikan ostematrix shaklee kehamilan KENCING TIDAK LAWAS kencing tikus Keracunan Makanan Kesihatan Hati kesihatan ibu hamil Kesihatan jantung kesihatan tulang. kebaikan kalsium khasiat bawang putih Kota Kinabalu kulat air Kulit cantik kurang bertenaga kurang darah Kurangkan Bengkak Susu kurus Landmark Study lawas Lecithin Leptospirosis Melawat Yogyakarta Indonesia mengandung Mighty 3 Gems minyak ikan Monolog Motivasi murah Naikkan traffic blog Obesiti Omega Guard Padang Indonesia patah dan retak tulang tulang Peluang Biz Online pengajian Pengedar Shaklee kulai Pengedar Shaklee Kulai dan skudai Penuaan Sihat PEPPERMINT GINGER PLUS Performance Drink Performance Drink (PD) petua naikkan like Potty training Promosi Shaklee Mei 2017 rehydrates Resdung ruam panas SAKIT KEPALA sakit lutut sakit sendi SAKIT SENDI DAN LUTUT sambal udang sedap sembelit senggugut SEO SET BERPUASA Set Detox set hamil Set Kulit cantik Set menyusu SET PENYUSUAN shaklee slim dengan shaklee Slip Disc SR Vitamin C Supplement Set untuk student Testimoni ostematrix shaklee The radiant 4 Tiroid Training dan seminar vita-lea vitamin E Vitamin shaklee Vivix Xi'an China zat besi