Powered by Blogger.

Resepi Ayam Bakar Simple dan Cepat


Assalamualaikum, lama tak update resepi baru, memandangkan minggu ni saya tengah on diet , eat clean katanya..hehe. Saya nak share resepi mudah sangat untuk kenyang dan tak perlu pun ambil nasi. 

Resepi Ayam Bakar Simple :


Bahan2 nya: 

  • Ayam separuh (potong besar)
  • Bawang putih 2 ulas (tumbuk lumat)
  • Serbuk lada hitam
  • Serbuk lada sulah
  • Cili sos satu sudu
  • Garam 2 sudu teh
  • Madu satu sudu makan
  • Sedikit minyak masak


Cara-cara :

  1. Bersihkan ayam tak perlu buang kulit
  2. Lumurkan semua bahan diatas kecuali minyak masak
  3. Perapkan sebentar ( lagi lama lagi bagus, tapi saya perap kejap je dalam sejam sebelum masak..hehe)
  4. Panaskan oven pada suhu 180 darjah celcius selepas 15minit kemudian bakar ayam dalam 30 minit.
  5. Selepas 30minit keluarkan sekejap dan lumur kan dengan minyak masak atas ayam tadi. Tujuannya untuk tak nak biar ayam kering.
  6. Sambung bakar lagi dalam 30minit atau sehingga masak.
  7. Sediakan dengan salad, hirisan tomato, dan timun.
  8. Boleh juga di makan dengan nasi panas atau nasi ayam.
Okeh belanja sikit ayam dah siap bakar nih.


Okey selamat mencuba ye. Sebelum makan boleh add on lecithin + alfalfa untuk bantu boost turunkan berat.

Haulia Razali

2 comments:

  1. Tempting sangat gambar ayam bakar nie tauuu.. Tenkiu share resepi! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bestt kan kak..mari la kite ramai2 diet hehe

      Delete