Powered by Blogger.

Resepi Ikan Stim Mudah Disediakan

Assalamualaikum semua,

Agak sibuk pula dua tiga hari nih tak sempat update blog kesayangan nih. Anyway, apabila anak-anak dah start sekolah nih mula la aktiviti harian seakan berjalan dengan sangat pantas. Lagi-lagi untuk ibubapa yang stay/work from home gitu. 

Mana yang nak hantar barangnya, nak ambil anak sekolah lagi, pos barang, dan lain-lain lagi. Jadi, tengahari jika sempat memasak tu mesti nak masak menu yang mudah cepat dan berkhasiat betul tak ?

Jadi saya nak share la menu makan tengahari yang sangat mudah dan berkhasiat nih untuk korang.

Menu 1: Ikan Siakap Stim Simple

Bahan-bahan:
  1. Ikan siakap seekor 
  2. Halia satu inci (sebesar ibu jari tangan)
  3. Bawang merah 2 ulas
  4. Bawang putih 3 ulas
  5. Daun sup 
  6. Sos tiram
  7. Limau sebiji (optional*)
  8. Cili potong (optional*) 
Optional* = nak letak ke tak letak pun takpe.
Cara-cara :
  1. Bersihkan ikan dan lumur dengan garam. 
  2. Kemudian hiris halia nipis2 dan letakkan pada ikan dan stim hingga separuh masak
  3. Buangkan air stim tersebut.
  4. Hiriskan bawang putih, bawang merah, daun sup, cili potong dan taburkan pada ikan.
  5. Kemudian siramkan dengan sos tiram yang dicampur air panas sedikit serta perahkan limau kasturi pada ikan.
  6. Stim dalam 15 minit.
  7. Sedia dihidang dengan nasi panas.
Tadaaaa..dah siap ikan masak stim simple penuh khasiat kurang lemak dan minyak ;


Ikan Siakap Stim Cepat dan Mudah


Jika anda berminat untuk cuba produk2 Shaklee jomm;

Hubungi saya Haulia Pengedar Shaklee Malaysia

COD area Bandar Putra, Senai, UTM Skudai dan kawasan sekitarnya.
Perkhidmatan pos ke seluruh Malaysia termasuk Sabah & Sarawak
(PosLaju/Nationwide/Citylink/GDEX)

Follow FB : haulia.razali

KLIK SINI : +60129054745   

Disclaimer : *Produk-produk ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis, merawat, 
menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.

4 comments:

  1. teringat dulu arwah mak selalu masak ikan nih..sekarang nk mkn kne masak sndiri laaa...tapi ni, buat cikyan terliur jela... huuuu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Inna lillahi wa inna ilayhi raji'un

      إِنَّا لِلّهِ وَإِنَّـا إِلَيْهِ رَاجِعون

      Moga arwah mak cikyan ditempatkan dikalangan para Solihin inshaAllah amin.

      Boleh try resepi ni hehe, cepat je masak.

      Delete
  2. Resepi yang mudah.. Sha suka makan ikan stim macam nie..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan Sha, senang gitu cepat disediakan hehe

      Delete