Powered by Blogger.

Cara kurangkan Sakit Kaki lepas Mendaki Gunung

Hari ahad lepas memang seronok sangat sebab menjadi juga plan mendaki kiteorang ke Gunung Pulai, Johor. Bukan apa, sebulan sebelum tu tutup ada renjer yang jaga beritahu ada masalah kebersihan dekat track. 

Gambar Wajib Mendaki di Gunung Pulai Johor


Sepatutnya tak jadi masalah kalau golongan yang selalu mendaki ambil langkah jaga kebersihan hutan. So, dari biasa buka terus ditutup. Cuma nasib baik katanya tak tutup lama sehingga aktiviti pembersihan dah selesai. 

Jadi, ahad lepas pagi-pagi lagi dah keluar punya la semangat nak mendaki. Last time naik sakit kaki masa turun sebab maybe tak berapa practise. Jadi masa ni ada buat homework before we get up to the hiking plan. 

Antara Tips dan Petua Kurangkan Sakit Kaki Masa Lepas Hiking :


Selalu nya selepas senaman berat atau mendaki otot badan akan mula rasa sakit. Ini disebabkan oleh Delayed Onset Muscle Soreness atau singkatannya DOMS.

Keadaan ini terjadi sebab otot badan kita bekerja lebih daripada biasa dan akhirnya menyebabkan rasa sakit semasa atau selepas mendaki. Lebih-lebih lagi kalau memang tak pernah lakukan senaman berat sebelum ni. 

Tapi yang bagusnya kan, otot kita akan mula adaptasi dengan keadaan bekerja berat serta akan bertambah kuat. 

  • Jadinya, seeloknya kan kita cuba juga bersedia dengan lakukan senaman sebelum aktiviti mendaki atau jogging ke kan. 
  • Makan berat hari sebelum pendakian untuk persediaan badan sebelum mendaki. No joke sebab kita tak nak la pengsan pula kan masa mendaki. 
  • Antara petua yang cuba menjadi ialah ambil protein sebaik turun dari mendaki. Some advise dari kawan yang ikut gym punya workout plan. Antara pilihan protein ialah daripada telur rebus ke atau tak makan telur? Boleh la ambil protein shake. Kalau saya ambil ESP shake, sedapp !
  • Gunakan air panas/suam semasa mandi untuk lancarkan peredaran darah dan cepatkan penyembuhan otot yang cedera atau sakit.
  • Buat senaman regangan (warm-up) sebelum mendaki boleh kurangkan kesakitan otot selepas mendaki.



Tips diatas ni bergantung kesesuaian nya ikut keadaan tubuh badan masing-masing juga ya. Kadangkala ada masa rintangan yang paling besar yang perlu kita hadapi adalah rintangan minda kita sendiri. 

Bak kata pepatah orang minang, Alun Leh Pai Alah Babaliak (maksudnya belum pergi dah berpatah kembali). Mula kan dengan yang ringan dulu contoh aktiviti mendaki bukit dulu ke untuk kita tahu kekuatan sebenar diri. Saya pun juga adakala lemah juga dengar nak mendaki gunung nih, tapi cuba juga dalam kata sesuai dengan kekuatan diri.

Okey, sampai sini dulu. Sampai berjumpa lagi. Korang dah tau ke PROMOSI SHAKLEE FEBRUARI nih ? Klik SINI ye.

Nak beli Shaklee jangan lupa contact keh.

Hubungi saya Haulia Pengedar Shaklee Malaysia
COD area Bandar Putra, Senai, UTM Skudai dan kawasan sekitarnya.
Perkhidmatan pos ke seluruh Malaysia termasuk Sabah & Sarawak
(PosLaju/Nationwide/Citylink/GDEX)

Follow FB : haulia.razali

KLIK SINI : +60129054745   

Disclaimer : *Produk-produk ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis, merawat, 
menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.

12 comments:

  1. woww bolehh try..sbb sy mmg seorang yg suka hikingg.. :D
    follow sini #40

    ReplyDelete
    Replies
    1. seronok kan aktiviti mendaki boleh kurangkan stress jugak tuh. :)

      Delete
  2. last daki gunung pada SUKOM 1998 iaitu Gunung Kinabalu. Bila sampai di bawah habis sakit kaki.

    P.S. Abam Kie follows your blog.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih. Sampai juga tu Abam Kie, tahniah berjaya ke puncak G.Kinabalu. :)

      Delete
  3. seingat saya ...

    belum pernah buat aktiviti mendaki gunung..

    dulu-dulu ada kawan ajak dan biasanya ditolak..

    sekarang sudah sibuk memanjang..lagilah susah nak buat aktiviti sebegini

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh mulakan sekarang jika nak, mula-mula naik bukit dulu pun okey untuk biasakan diri. Kemudian baru daki gunung.

      Delete