Powered by Blogger.

Resepi Ayam Masak Sos Plum Ala Korea

Sebenarnya lama dah nak share resepi nih, CNY lepas ada peluang makan kat K Fry Urban IOI City Mall terus nak share dengan korang semua. 

Sebabnya mahal juga la harga makanan sana mungkin juga sebab bahan-bahan import dari Korea yang digunakan dalam masakannya. 


Image may contain: food

Maka terjadilah resepi ini dari bahan-bahan dalam dapur rumah sahaja. Mudah lagi menyelerakan.

Bahan- bahan :
  • Daging Ayam 300gram
  • Sos Tiram 1 sudu
  • Sos Cili 2 sudu
  • Sos Plum 3 sudu
  • Tepung Jagung 2 sudu 
  • Serbuk Lada Hitam Secubit
  • Bawang putih 2 Ulas 
  • Garam secukup Rasa

Cara- Cara :
  • Bersihkan ayam potong kecil dan toskan
  • Lumurkan dgn garam + lada hitam + tepung jagung dan ketepikan sebentar.
  • Racik halus bawang putih dan ketepikan.
  • Panaskan minyak masak secukupnya dan goreng ayam sehingga masak dan rangup
  • Ketepikan ayam yang dah dimasak
  • Tumis bawang putih dgn sedikit minyak sehingga naik bau dan garing.
  • Kemudian campurkan dengan 3 sos diatas sehingga agak masak dan pekat.
  • Gaulkan dengan ayam tadi sehingga sos rata.
  • Sediakan dan boleh dihias dengan taburan bijan atau Daun Salad ( Optional )

P/s : Sedap dimakan dengan nasi panas atau dibungkus dengan daun salad jika gunakan hanya isi ayam.

Cara2 Bergambar :

Image may contain: text and food
Bahan-bahan nya ialah :
Image may contain: food and text


Image may contain: food


Image may contain: food and text


No automatic alt text available.


Image may contain: food


Image may contain: food and text

Okey dah siap ! Best kan boleh makan puan2. Nak bagi lawa sikit taburkan bijan pada ayam yang nak dihidangkan tu. Confirm sekejap je habis.

Terima kasih komen2 anda. Saya akan balas kunjungan insha'Allah.

Nak order Shaklee jangan lupa contact ye :)

Hubungi saya Haulia Pengedar Shaklee Malaysia

COD area Bandar Putra, Senai, UTM Skudai dan kawasan sekitarnya.
Perkhidmatan pos ke seluruh Malaysia termasuk Sabah & Sarawak
(PosLaju/Nationwide/Citylink/GDEX)

Follow FB : haulia.razali

KLIK SINI : +60129054745   

Disclaimer : 
*Produk-produk ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.

8 comments:

  1. Macam senang ja... hehehe ^^ akan di'try inshaallah :D Thank you bagi resipi ^^ -Hana follow sini ya :3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sangat senang je Hana, sekejap je dah siap. Boleh try nanti hehe

      Delete
  2. okay
    boleh try nih sebab tak nampak rumit
    thanks sudi kongsi resipi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah tak begitu rumit. bahan2 mudah je. sama2 :)

      Delete
  3. Replies
    1. Serius sedap juicy didalam rangup diluar mcm tuh :)

      Delete